22 January 2013   | 0
Servicedesk

Druk op helpdesk neemt toe door verouderde IT-apparatuur

Druk op helpdesk neemt toe door verouderde IT-apparatuur

Verouderde IT-apparatuur zorgt voor meer computer- en applicatie-storingen. Helpdesks krijgen het drukker.

Bedrijven stellen investeringen in nieuwe IT-apparatuur uit. Afgelopen jaar daalden de investeringen in hardware en kantoortechnologie in Nederland met 5,7 procent. Als gevolg daarvan neemt de druk op de servicedesks toe. Dit blijkt uit het IT-tevredenheidsonderzoek dat wij eind vorig jaar hielden onder 1500 respondenten. Verouderde computers, randapparatuur, servers en netwerkapparatuur zorgen er vooral voor dat werknemers te maken krijgen met computer- en applicatiestoringen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de vijf werknemers aangeeft dat applicatiestoringen de belangrijkste reden zijn voor het inschakelen van de helpdesk. Voor 17% zijn dat hardwaregerelateerde storingen. Bij applicatiestoringen gaat het vaak om verbindingen met de server die uitvallen, of om comptabiliteitsproblemen. “Een voorbeeld daarvan is dat een nieuwe versie van een applicatie niet goed werkt op verouderde computerhardware”, zegt Mark Schippers, Manager Service Desk & Technical Support van Fujitsu. “Dit zorgt ervoor dat het programma regelmatig vastloopt en de medewerker naar de servicedesk moet bellen, omdat hij anders niet verder kan werken.”

Minder investeringen

De uitgaven aan hardware- en kantoortechnologie zijn het afgelopen jaar in Nederland met 5,7% procent gedaald en in 2013 zal deze daling uitkomen op 0,4 procent. Aan software zal wel meer worden uitgegeven, namelijk 2,5 procent. Hiermee blijft Nederland achter bij de rest van Europa. “Het gevolg is dat werknemers langer met hun computerapparatuur moeten doen”, zegt Schippers. “Dit zorgt niet alleen voor meer druk op de servicedesks, maar verouderde apparatuur maakt medewerkers ook inefficiënter en minder tevreden en gemotiveerd. Daarnaast straalt het ook af op het imago van het bedrijf als medewerkers bij klanten langsgaan met een oude laptop.”

Besparen op servicedesks

Aan de andere kant zien wij ook een wens bij bedrijven om juist op de servicedesks te willen besparen. Dit wordt onder meer bereikt door het aanbieden van zoveel mogelijk zelfhulpmogelijkheden als FAQ’s op intranet. Dit is een goed initiatief, maar helaas wordt dit te vaak niet correct gedaan, waardoor deze zeer beperkt gebruikt worden. Schippers: “Het gevolg hiervan, wanneer medewerkers hun informatie niet snel, prettig en met de juiste inhoudelijke kwaliteit kunnen vinden, kan zijn dat werknemers hun collega’s om hulp gaan vragen als ze IT-problemen hebben. Dit kan een slechte invloed hebben op de productiviteit van de medewerkers, zo is onze ervaring.”

Download het IT-tevredenheidsonderzoek