18 July 2017   | 0
Multi Cloud

Hybrid IT: Wie temt de veelkoppige draak?

Hybrid IT: Wie temt de veelkoppige draak?

Fast IT en legacy, cloud en non-cloud: Hybrid IT orchestration brengt werelden samen om een ultieme gebruikerservaring te creëren.

“Twee derde van alle corporate IT-organisaties kiest binnen enkele maanden voor hybride cloudoplossingen”, zo luidde de uitkomst van een vorig jaar uitgevoerd onderzoek door IDC. Het analistenbureau staat niet alleen met deze voorspelling. Gartner bijvoorbeeld, meldde dat bijna de helft van alle grote bedrijven hybride cloudoplossingen heeft geïmplementeerd voor het jaar 2017 om is.

Dirigent als drakentemmer

Dit is een wake-up call voor elke organisatie die nog niet bezig is met het implementeren of plannen van Hybrid IT-omgevingen. Maar, ook voor alle organisaties die er wel mee bezig zijn blijft de vraag: hoe combineer je zo’n fluïde mix van public, private en managed clouds met legacy-systemen? Een mooie analogie is wellicht die van de Amerikaanse singer-songwriter Tori Amos. Zij beschrijft een orkest als een wezen en de dirigent als ‘de drakentemmer’. Dit is toepasselijk voor Hybrid IT, waar ‘orkestratie’ de sleutel is om de complexe mix van cloud en traditionele IT te temmen.

Orchestration is meer dan alleen het vinden van de juiste balans tussen traditionele IT en cloud. Agility, fast delivery, automation, compliance en security spelen allemaal een rol in het ontwerp van de juiste dienstverlening. Wanneer orchestration goed werkt, zorgt het voor een consistente gebruikerservaring. IT-diensten (cloud en non-cloud) zijn geïntegreerd, applicaties zijn geoptimaliseerd, IT processen zijn aligned met de noden van de business en het ecosysteem van leveranciers levert de meest kostenefficiënte diensten. En uiteraard zijn security en databescherming volledig ingebakken.

Orchestration gaat om meer dan technologie

Een dirigent moet niet alleen nadenken over welke instrumenten in zijn muziekstuk het meest geschikt zijn, maar ook over alle andere muzikale aspecten: het tempo, het volume en meer. Ook bij orchestration gaat het niet alleen om de technologie. Het zijn de diensten, de leveranciers, de processen en de mensen die het uitvoeren die samen de ultieme gebruikerservaring creëren. Een one size fits all oplossing bestaat helaas niet. Organisaties verschillen, evenals de doelstellingen en noodzaken. En er zijn zeker ‘good’ en ‘bad practices’ waarvan valt te leren.

In een gratis te downloaden whitepaper komt Hybrid IT orchestration ruimschoots aan bod. Ook gaan we in onze volgende blog op www.fujitsu-nieuws.nl in op orchestration voor Hybrid IT in zes stappen voor een ultieme gebruikerservaring.

 

Meer weten over Hybrid IT orchestration? Bekijk dan het programma van Fujitsu’s Hybrid IT event op 26 september a.s. in Maarssen of schrijf u direct in.