Nieuwe ontwikkelingen in Artificial Intelligence-land: een technologie die Chinese en Japanse handschriften herkent.
Handschriftherkenningstechnologieën zijn niet nieuw. Zo bestaan er al technieken die geschreven Nederlandse content herkennen en digitaliseren. Meestal gebeurt dat op basis van het aantal curves en de hoeken van die curves. Voor Aziatische talen waarbij symbolen worden gebruikt (Mandarijn, Japans), is handschriftherkenning echter lastiger.
Accuraat
Tijdens een contest voor Chinese handschriftherkenningstechnieken, kwam de techniek van Fujitsu bijzonder goed uit de bus. Het Japanse bedrijf gebruikt daarvoor een AI-techniek (Artificial Intelligence) die ongeveer hetzelfde werkt als de hersenen. De precieze resultaten werden gepresenteerd tijdens de International Conference on Document Analysis and Recognition (ICDAR 2013) in het laatste weekend van augustus. Voor het onderdeel ‘offline character recognition’ scoorde de techniek van Fujitsu een accuraatheid van 94,8 procent.
Snel handschriften herkennen
Hoewel handschrift in zakelijke omgevingen niet erg veel meer voorkomen, is de techniek bijzonder nuttig voor verschillende backoffice-activiteiten. Denk aan het digitaliseren van adressen en handtekeningen op contracten. Met de nieuwe techniek kunnen gebruikers deze veel sneller en gedetailleerder in kaart brengen.