08 July 2014   | 0
Innovatie

Smart farming maakt supersla mogelijk

Smart farming maakt supersla mogelijk

Wie had dat gedacht: een voormalige chipfabriek krijgt een nieuw leven als ultramoderne kwekerij van supersla.

“Ieder nadeel heeft z’n voordeel”, is een gevleugelde uitspraak van een bekende Nederlandse oud-voetballer en -coach. Deze is zeker toepasbaar in het verhaal over een voormalige chipfabriek van Fujitsu in het Japanse Fukushima-prefectoraat. Door een reorganisatie en het sluiten van enkele productlijnen na de wereldwijde crisis van 2008 kwam deze leeg te staan. Maar nu krijgt het gebouw dan toch een tweede leven. Niet als chipfabriek, maar als kweeklocatie voor de groenten van de toekomst. Geschikt voor consumenten die meer willen betalen voor een krop sla die verbouwd is onder perfect gecontroleerde omstandigheden, gemonitord door duizenden kleine sensoren. Hier hebben we al eerder over geschreven op deze website, maar nu gaan we er nader op in.

Waardevol

Fast Company, een blogplatform over wetenschap, innovatie en ondernemen, heeft een zeer boeiende reportage geschreven over de fabriek. Op ongeveer 60 kilometer van de ramplocatie van Fukushima (een veilige afstand volgens experts) is het bedrijventerrein van 260.000 vierkante meter nu ingericht voor de nieuwe bestemming. Fujitsu produceert er nu, een jaar na de start van het project, tussen de 2.500 en 3.000 kroppen sla per dag. Deze worden in de supermarkt verkocht voor drie keer het bedrag dan een ‘traditionele’ krop sla.

De ultramoderne sla-kwekerij is in eerste instantie vooral bedoeld om de mogelijkheden van ‘smart farming’-technologieën te demonstreren en vernieuwingen in de agrosector te onderzoeken. Maar vergis je niet: in 2016 kan de fabriek al winstgevend opereren. De jaaromzet van 450 miljoen yen (ruim 3 miljoen euro) is dan meer dan genoeg om de geïnvesteerde 400 miljoen yen terug te verdienen. Fujitsu verwacht een groeiende vraag naar groenten met onder meer een laag kaliumgehalte, welke alleen in gecontroleerde omgevingen is te verbouwen.

Geschikt voor nierpatiënten

Een laag kaliumgehalte maakt groenten niet alleen minder bitter van smaak (en dus ideaal voor kinderen die geen groenten willen eten), maar ook geschikt voor nierpatiënten. Daarmee adresseert Fujitsu een van de snelst groeiende markten in Japan: ouderen die nierdialyses ondergaan. Omdat deze patiëntengroep vaak een verzakt immuunsysteem hebben, adviseren artsen doorgaans rauwe groenten te vermijden. De vergrijzing in Japan is sterk: naar verwachting ondergaan bijna twee miljoen ouderen in de nabije toekomst nierdialyses, bovenop de grote groep van 320.000 huidige nierpatiënten.

Door deze site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Wij gebruiken cookies van Google Analytics om het bezoekersgedrag te analyseren teneinde de gebruikerservaring te verbeteren. Deze gegevens zijn niet naar u persoonlijk te herleiden.

Sluiten