Duurzaamheidsprojecten gaan niet altijd ten koste van economische prestaties. Dat bewijst het tropisch regenwoud project in Maleisië.
Bij resultaten op het gebied van duurzaamheid denken veel bedrijven dat dit ten koste gaat van hun economische prestaties. Het vinden van een balans hierin is dan ook lastig, maar er zijn een hoop goede voorbeelden van duurzaamheidsprojecten te vinden. Zo ondersteunt Fujitsu sinds 2002 het herstel van een park dat bestaat uit 150 hectare tropisch regenwoud op Borneo eiland in Maleisië. Op de website The Switch Report, een plek waar gelijk gestemde mensen best practices kunnen delen op het gebied van ondernemen en duurzaamheid, vertelt Alison Rowe van Fujitsu over het regenwoud en duurzaam ondernemen. Zij is bij Fujitsu werkzaam als Global Executive Director Sustainability.
DNA
Wat een goede ontwikkeling is volgens Rowe, is dat duurzaamheid bij bedrijven van de ‘zachte’ kant verschoven is naar een meer ‘harde’ kant die geïntegreerd is in de business. Zij legt uit dat de commitment op het gebied van duurzaamheid onderdeel is van het DNA en Japanse wortels van het bedrijf. “Al in 1938 berekenden we bij de bouw van een fabriek bij Kawasaki de impact die dit zou hebben op het milieu. Omdat er een campus met een park werd aangelegd is rekening gehouden met de directe leefomgeving en het milieu”, aldus Rowe. Je kunt economie en het milieu nu eenmaal niet los van elkaar zien, vindt Rowe.
Tropisch regenwoud
Het favoriete voorbeeld van Rowe op het gebied van duurzame projecten bij Fujitsu is een tropisch regenwoud project. In 2002 startte Fujitsu met het project dat tot doel heeft om het herstel en de aanwas van het woud te bestendigen. Daartoe heeft het bedrijf een park ter grootte van 150 hectare geadopteerd in Maleisië op Borneo eiland. “Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan een goed ecosysteem waarin verschillende soorten dieren en planten kunnen gedijen.”
Sinds het begin van het project zijn door medewerkers van Fujitsu en hun familieleden meer dan 37.000 bomen aangeplant. Onderhoud en aandacht zijn van de lange adem want het duurt enkele tientallen jaren voor de aangeplante bomen om te groeien. “Ruim veertig procent van onze zuurstof komt uit de regenwouden en deze absorberen veel carbon dioxide. Het is een project dat het waard is om uit te voeren omdat het gaat om de toekomst van onze planeet.”