01 August 2013   | 0
Duurzaamheid

Gezondere sla wordt in Japan verbouwd

Gezondere sla wordt in Japan verbouwd

Door het hoge kaliumgehalte in rauwe groenten kunnen nierpatiënten deze vaak niet eten. Een intelligente cloud moet dit veranderen.

Dialysepatiënten en mensen met chronische nierziekten zullen met interesse een project volgen waarin Fujitsu intelligente IT-oplossingen gebruikt voor het verbouwen van rauwe groenten die zij wel kunnen eten. Het project geeft bovendien een kijkje in wat er allemaal mogelijk is als verschillende sectoren (industrie, agrarische sector en zorg) samenwerken. Waar het om gaat: een groep bedrijven begint deze zomer onder leiding van Fujitsu aan een veldproef in de Japanse prefectuur Fukushima. Met meer dan 2000 vierkante meter voor de productie van 3500 kroppen sla per dag is het de grootste locatie in het land waar groenten worden verbouwd met een laag kaliumgehalte.

Opbouwen economie

De proeven worden gesteund door de Japanse overheid, als onderdeel van het herstelplan voor de regio Fukushima. Deze werd twee jaar geleden zwaar getroffen door een zeebeving. Behalve Fujitsu zijn onder meer de medische universiteit van Fukushima en boeren in de regio betrokken bij de proeven. Samen willen de deelnemende bedrijven een bijdrage leveren aan de wederopbouw van de lokale economie, maar ook bouwen aan een maatschappij waar iedereen gezond en veelzijdig kan eten. Nierpatiënten zijn beperkt in hun keuze voor groente die zij rauw kunnen eten. Artsen adviseren hen vaak zo min mogelijk rauwe groente te eten, omdat hierin het voor hen schadelijke bestanddeel kalium te veel voorkomt.

Landbouwcloud

In het hart van de proef, die duurt tot maart 2014, bevindt zich het intelligente systeem ‘Akisai’ van Fujitsu. Deze landbouwinnovatie maakt deel uit van Fujitsu’s strategie voor de Human Centric Intelligent Society, waarin ICT-oplossingen in dienst staan van een betere samenleving. Akisai is een cloud van Fujitsu waarin grote hoeveelheden agrarische data worden geanalyseerd, die de opbrengst van akkerbouw verhoogt en die het managen van een agrarisch bedrijf efficiënter maakt. Door omgevingsdata en ingrediënten in onder meer vloeibare meststoffen nauwgezet te controleren, ontstaat een ideale omgeving voor het verbouwen van groenten die iedereen kan eten.

Door deze site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Wij gebruiken cookies van Google Analytics om het bezoekersgedrag te analyseren teneinde de gebruikerservaring te verbeteren. Deze gegevens zijn niet naar u persoonlijk te herleiden.

Sluiten