05 October 2016   | 0
Digitale Transformatie

Fujitsu Laboratories: bouwen aan intelligente systemen

Fujitsu Laboratories: bouwen aan intelligente systemen

Bedrijven verlangen van IT-leveranciers dat ze innovatie serieus nemen. Fujitsu Laboratories onderzoekt kansen door digitalisering.

Steeds vaker streven CIO’s ernaar het aantal leveranciers van hun organisatie te beperken. Om bij deze selecte groep van strategische leveranciers te horen, is meer nodig dan alleen een portfolio met goede producten en diensten. Een sleutelelement is een filosofie die gericht is op de ontwikkeling van nieuwe innovaties, die uiteindelijk de klant een concurrentievoordeel geven. Dr. Adel Rouz, Executive Vice President van Fujitsu Laboratories spreekt op C-level platform I-CIO.com over Fujitsu’s innovatie agenda.

Co-creatie

“IT-leiders verwachten van leveranciers dat deze veel aandacht schenken aan R&D, goede samenwerkingsverbanden hebben met andere bedrijven voor gezamenlijke innovatie, wereldwijd opereren en ook lokaal kunnen uitvoeren”, zegt Rouz. Dit zorgt voor een relatie die open en collaborative is en gekleurd wordt door de co-creatie van innovaties, voegt hij daaraan toe. Het belang van zo’n samenwerking komt voort uit de enorme mogelijkheden en disruptieve bedreigingen die ontstaan door digitalisering.

Fujitsu Laboratories is verantwoordelijk voor een groot deel van de R&D-activiteiten van Fujitsu en bestaat uit een netwerk van teams over de hele wereld. De onderzoeksagenda bevat een groot aantal projecten, uiteenlopend van datacentermanagement en razendsnelle netwerken tot optimalisatie van cloudtoepassingen. In Europa richt Fujitsu Laboratories zich voornamelijk op big data, machine learning, Internet of Things (IoT), supercomputing en sociale innovaties op gebieden als gezondheidszorg, vergrijzing, energie en transport.

Smart cities

Op het gebied van IoT ziet Rouz veel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Sensoren die de fysieke wereld verbinden en verrijken kunnen onder meer leiden tot beter waterbeheer, slimmer energiegebruik en het onder controle brengen van vervuiling. Ook kan IoT transportsystemen efficiënter en veiliger maken. Gerelateerd aan deze ontwikkelingen ontstaan smart cities. “Een van de game-changers voor burgers en overheden is hoe wij intelligente transportsystemen kunnen leveren, het aantal verkeersongelukken verminderen en de bebouwde infrastructuur verbeteren.”

Een goed voorbeeld van zulke Human Centric Innovation is te vinden in Japan, waar Fujitsu Laboratories hielp systemen te ontwerpen om tsunami’s te simuleren en voorspellen. Analyses van big data verwerken nu razendsnel de informatie uit duizenden sensoren die verspreid zijn over de zeeën rond de Japanse eilanden. “De sleutel is echter hoe wij reageren op informatie en de juiste informatie geven aan burgers, bouwers van bruggen en managers van gebouwen. Dit is waar IoT, verzamelde data, analytics én machine learning bijdragen aan een veiligere samenleving.”

Meer weten over de mogelijkheden die ontstaan door innovatie en hoe Fujitsu’s onderzoeksagenda eruitziet? Fujitsu Laboratories loopt voorop met de ontwikkeling van onze producten en diensten van morgen.