05 March 2015   | 0
Cybersecurity

Irisscan om smartphone te ontgrendelen

Irisscan om smartphone te ontgrendelen

Terwijl de eerste smartphones met vingerafdrukscanners op de markt verschijnen, wordt al gewerkt aan een beter systeem: de irisscan.

Fujitsu heeft een authenticatiesysteem ontwikkeld dat toegang geeft op basis van de unieke kenmerken van het menselijk oog. Deze irisscan is ook al ingebouwd in een prototype smartphone. De gebruiker kan de smartphone ‘unlocken’ door simpelweg naar het beeld te staren, waarna de scanner direct de iris scant.

Altijd toegang
Nu nog gebruiken smartphones vaak een paswoord om de gebruiker toegang te geven tot het apparaat of bepaalde toepassingen. De nieuwste generatie telefoons bevat een scanner voor vingerafdrukken. De nieuwste authenticatiemethode bevat enkele flinke voordelen ten opzichte van de traditionele methodes. Het is vrijwel onmogelijk te kopiëren en ook nog eens heel gebruikersvriendelijk. Neem bijvoorbeeld het geval van een gebruiker die handschoenen draagt: een vingerafdruk is dan niet ideaal, maar door naar het scherm te kijken heeft hij of zij direct toegang.

Fujitsu demonstreert het prototype tijdens het Mobile World Congress, dat momenteel plaatsvindt in Barcelona (2-5 maart 2015). De bedoeling van Fujitsu is om de nieuwe authenticatiemethode toe te passen op velerlei gebieden, waaronder veiligheidssystemen. Onderzoekers werken hard aan het ontwikkelen van deze nieuwe toepassingen, waarbij niet alleen gekeken wordt naar gebruik in smartphones. Nog voor april 2016 moet de irisscan zijn weg vinden naar de markt, zo is de bedoeling.

Biometrische authenticatie
De irisscan is een vorm van biometrische authenticatie, evenals vingerafdrukscans en de door Fujitsu ontwikkelde Palm Vein-technologie, die unieke aderpatronen in een menselijke hand herkent. De irisscan herkent de gebruiker aan de hand van het patroon van de menselijke iris, de ring rond de pupil in het oog. Dit patroon verandert nauwelijks bij een mens vanaf het tweede levensjaar. Een uitdaging was om de technologie zo compact te krijgen dat deze past in mobiele devices zoals smartphones. Door middel van infrarood LED-licht leest de irisscan het patroon. Bijzonder is dat de gebruiker op een ‘normale’ afstand kan blijven ten opzichte van de smartphone, in tegenstelling tot bestaande irisscan-technologie waarvan de maximale scanafstand 10 centimeter is.