Steeds meer financiële dienstverleners en instituten, waaronder de Nederlandse centrale bank DNB, ontwikkelen blockchain-technologie.
In het recent uitgebrachte jaarverslag over 2015 heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekend gemaakt dat het blockchain gaat gebruiken om de eigen bedrijfsvoering te verbeteren. Het betreft vooralsnog een intern experiment met een digitale munt. De interne blockchain heeft als naam ‘DNBCoin’ gekregen. In details treedt de Nederlandse centrale bank verder niet. Wel meldt de organisatie dat blockchain transactiekosten kan gaan verminderen in de financiële sector.
Ook Fujitsu test blockchain
De website Bankingtech.com maakt melding van het voornemen van DNB en noemt tevens een groot aantal organisaties die interesse hebben getoond in blockchain. Sommige zijn al in een vergevorderd stadium, zoals de Japanse Mizuho Bank, die samen met Fujitsu een pilot met blockchain uitvoerde. Deze maakte het ‘praktisch onmogelijk’ om met transactiegeschiedenissen te frauderen.
De test met blockchain-technologie door Mizuho Bank en Fujitsu wees uit dat het verwerken van grensoverschrijdende transacties een stuk sneller kan dan tot op heden gebruikelijk is in de bankensector. Het systeem dat zij samen gebruiken, controleert informatie van transacties zo snel, dat deze nog dezelfde dag verwerkt kan worden. Het systeem is veilig, snel en brengt ook de risico’s terug die asset managers gedurende de verwerkingstijd lopen, zoals prijsfluctuaties of het bankroet gaan van de tegenpartij.
Praktische toepassing
Eerdere pogingen van de Japanse bank om de verwerkingstijd van transacties terug te brengen mislukten. De oorzaak daarvoor was dat er een gecentraliseerd systeem nodig was, waar alle processen en data doorheen moesten lopen. Dat was duur en ook onpraktisch. De bank overweegt nu de blockchain-technologie in de dagelijkse praktijk te gebruiken voor grensoverschrijdende transacties en wil de testresultaten gebruiken om een nieuw systeem te implementeren.