06 January 2016   | 0
Algemeen

Videostream vanaf baby-afdeling helpt jonge ouder

Videostream vanaf baby-afdeling helpt jonge ouder

Een webcam vermindert stress bij ouders met baby’s op de intensive care-afdeling. Maar een modern systeem heeft nog meer voordelen.

Het gebruik van webcams op ziekenhuisafdelingen waar men zorgt voor pasgeboren baby’s, is een uitkomst voor nieuwbakken ouders. Het op afstand kunnen kijken naar hoe het met hun spruit gaat, reduceert stress en is goed voor de binding. Zo ook in het Australische Canberra Hospital. Baby’s verblijven soms wekenlang op de intensive care, wat zwaar is voor ouders die soms op wel 800 kilometer van het ziekenhuis wonen en daardoor soms langdurig van hun kind gescheiden zijn.

Verkeerde baby

Afstanden op het subcontinent zijn groot en het is voor ouders niet altijd mogelijk om dagelijks naar het ziekenhuis te reizen. Na het zien van een webcam-systeem in een Berlijns ziekenhuis, ontwikkelde het Australische ziekenhuis in 2008 een eigen oplossing. De instelling stuitte echter op praktische problemen. De functionaliteiten waren beperkt en ouders die hun kind wilden bekijken zagen soms ineens een andere baby. Hun eigen baby was in dat geval in een ander bed gelegd, wat soms voor verwarring zorgde.

Met Fujitsu en de lokale specialist ADTEC zocht het ziekenhuis naar een nieuwe oplossing. Het nieuwe systeem biedt ouders een meer prettige ervaring en kreeg een eervolle vermelding tijdens de iAwards 2015, een wedstrijd voor Australische technologische innovaties. Veiligheidsmaatregelen zoals SSL zorgen voor veilige streams (het gaat immers om beelden van jonge baby’s), het systeem ondersteunt meerdere streamingprotocollen zoals Apple HLS, Silverlight, MPEG-DASH, Adobe RTMP, RTSP en HTML5. Voor ouders zijn er verschillende extra functionaliteiten, zoals het uploaden van foto’s, het toevoegen van specifieke informatie over hun baby en bloggen. Voor verplegers is het gemakkelijk om feeds uit te schakelen of toe te wijzen naar een ander bed, om zo te zorgen dat ouders naar de juiste baby kijken.

Oplossing maakt ziekenhuis aantrekkelijk

Niet onbelangrijk: het systeem, dat draait op Fujitsu’s cloudplatform, kent een 100 procent uptime met 24/7 ondersteuning door beide leveranciers. Naast betrouwbaarheid heeft het nieuwe systeem nog meer voordelen. Zo is het nu mogelijk om demonstraties te geven over de zorg en behandeling van pasgeboren baby’s aan regionale ziekenhuizen, wat goed is voor de professionele banden met deze instellingen. Het aanbieden van diensten als deze is bovendien goed voor de uitstraling van het ziekenhuis. Maar het belangrijkst is uiteindelijk toch de positieve uitwerking op ouders en hun baby’s. Volgens eigen onderzoek van het ziekenhuis reduceert het webcam-systeem de stress bij jonge ouders met maar liefst 98 procent.

Video: Eervolle vermelding voor Nicucam oplossing van ADTEC en Fujitsu

Meer informatie over Nicucam

Meer informatie over Fujitsu eHealth oplossingen